Quiltys historia

Historien tar sin början 1993 när vi, Dag och Gideon, efter många år av musicerande i andra sammanhang, startade bandet som fick namnet Quilty – efter den lilla kustbyn i County Clare. Hit gick Dags första Irlandsresa på 70-talet efter att han blivit passionerat biten av den traditionella irlandska musiken. Som duo började vi spela på de många, på den tiden, omåttligt populära irländska pubarna i Sverige. Miljön var ibland frejdig och kul, som när vi spelade på St Patrick’s Day på proppfulla Limerick i Stockholm, och våra instrument fick lyftas över huvudena på publiken då det var så trångt att vi knappt kunde ta oss fram till scenen. Men ibland också lätt skrattretande, som när vi förväntades spela utklädda till irländska lantisar i lappad väst och keps på matkedjan Möwenpick i Tyskland.

Vi lämnade pubarna bakom oss och andra scener öppnade sig och med dessa mötte vi en ny entusiastisk publik! Vi gav ut vår första platta, etablerade samarbeten med länsmusik-institutionerna i landet, gjorde mängder med skolkonserter, och ännu fler körkonserter. Med avstamp på Skinnskattebergs körstämma följde konserter med över 100 körer vitt spridda över hela Sverige.

Foto: Olle Strandberg

SÅ BLEV VI TRIO. 1997 fick vi först sällskap av Staffan på kontrabas som spelade med oss fram till 1999, då Esbjörn blev en del av Quilty. Otaliga är de turnéresor och konserter vi har gjort tillsammans under de här 25 åren. Så många fantastiska möten på allt från konserthus till mindre mötesplatser som vi aldrig annars skulle fått uppleva.

Tack till alla arrangörer, både professionella producenter och ideella kulturföreningar, som jobbar för att Sveriges musikliv skall blomstra. Vi vill särskilt hylla alla kreativa eldsjälar i den svenska glesbygden som sprider kultur långt bortom allfarvägarna.

Till vår trogna publik som följer oss på våra konserter och sociala medier, tack för er vänskap och entusiasm! Vi ser framemot de kommande 25 åren tillsammans!

Sedan 25-års jubileumsturnén 2018 spelar vi nu permanent som kvartett!
Vårt aktuella program heter Out on the Ocean.
NY CD: Out on the Ocean – release i samband med kommande turné våren 2021.

Foto: Jörgen Sälde